Hoe word je de beste versie van jezelf?

Hoe word je de beste versie van jezelf?

9 oktober 2020 Blogs 0
beste versie van jezelf

Of je nou op zoek bent naar manieren om promotie te maken, een nieuwe baan te vinden, jezelf te ontwikkelen of gewoon meer te genieten van je leven, 1 ding is zeker: Focussen op je zwaktes of verbeterpunten gaat je niet helpen. Dit klinkt misschien gek, omdat we gewend zijn juist onze tijd en energie te stoppen in het verbeteren van dingen waar we niet zo goed in zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat als jij deze energie stopt in het ontwikkelen van je talenten, dit je veel meer oplevert want alleen zo pak je de kans om alles uit jezelf te halen. Bovendien is dit proces leuker, makkelijker en geeft het meer energie en zelfvertrouwen. Dus hoe word je de beste versie van jezelf?

Oke, klinkt logisch, vertel me meer

Strengths Consultancy helpt mensen en organisaties in Nederland en het buitenland om de beste versie van zichzelf te worden. Wij gebruiken een wetenschappelijke methode die je unieke talent DNA zichtbaar maakt en hele concrete tips & tricks geeft om je talenten toe te passen. CliftonStrengths, voorheen StrengthsFinder wordt wereldwijd veel gebruikt, maar is in Nederland nog relatief onbekend. Jammer, want mensen die deze methode hanteren zijn succesvoller, gelukkiger en gezonder! 

Het stappenplan om de beste versie van jezelf te worden

We leggen je in 3 stappen uit hoe je middels de StrengthsFinder kunt investeren in jouw unieke talenten.

Stap 1) Ken je talenten – klinkt logisch, is het ook. Om te investeren in je talenten, moet je in de eerste plaats weten wat je talenten zijn. Om hierachter te komen, kun je de Strengthsfinder maken en hierdoor leer je de taal die jou op je best beschrijft.

Want alleen als je deze taal goed leert, kun je je talenten herkennen, benoemen, omarmen én hierop voortbouwen. Iedereen heeft talenten, maar niemand heeft hetzelfde talent DNA. De StrengthsFinder geeft jou inzicht in jouw unieke talent DNA en geeft je persoonlijke beschrijvingen en tips om hiermee aan de slag te gaan. Je kunt het zien als een soort gebruiksaanwijzing voor jouw unieke talenten. Fantastisch toch? Dit kun je online doen, zelfs direct na het lezen van dit artikel als je zou willen. 

Stap 2) Claim je talenten – Nadat je je verdiept hebt in de taal die jou op je best beschrijft, is het belangrijk dat je de talenten die je hebt erkent en op waarde schat. Doe je dit niet, dan ga je er ook niet in investeren.

Als jij bijvoorbeeld vindt dat je super meegaand en flexibel bent en daardoor een tikkeltje chaotisch, maar jezelf forceert beter te structureren en plannen, is de kans groot dat dit je niet gaat lukken. Mensen met het talent “Adaptability’ zijn namelijk super flexibel, veerkrachtig en kunnen heel snel schakelen als dit nodig is. Maar als ze zichzelf forceren zich aan een strakke planning of structuur te houden, kunnen ze dit talent helemaal niet gebruiken! Voor hen is het belangrijk heel goed te worden in het stellen van de juiste prioriteiten, maar juist hun ‘planning’ flexibel te houden. Dit kun je alleen doen als je je talent erkent en op waarde schat.  

Stap 3) Zet je talenten in! – 

Door te oefenen met het gebruik van je talenten, kom je erachter wat voor jou het beste werkt en hoe & wanneer je op je best bent. In de rapporten van de StrengthsFinder staan veel praktische tips over hoe je kunt oefenen met het gebruiken van je talenten. Als je bijvoorbeeld het talent “Achiever” hebt, wil je kritisch kijken naar de manier waarop je doelen stelt. Voor zowel werk als privé to-do lijstjes maken op een juiste manier, zorgt dan voor een hele fijne ‘work-life balance’. Doe je dit verkeerd, dan kan dat nog wel eens uit balans raken. 

Op deze manier word je de beste versie van jezelf, door je te focussen op je strengths en hoe je hierin kunt investeren, in plaats van je zwaktes. Wil je meer informatie over de StrengthsFinder? Neem dan contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *